Скопје

Започнува чистењето на линданот од малата депонија во ОХИС

Дознај повеќе

Берово

Обука на новинари за процесот на пристапување во ЕУ

Дознај повеќе

Кавадарци, 3 март 2020

Средното училиште „Ѓорче Петров“ во Кавадарци стана енергетски ефикасно со грант од кралството Норвешка

Дознај повеќе

Тетово, 17 јули 2019

Се чисти локацијата наменета за пречистителна станица за отпадни води во Тетово

Дознај повеќе

Тетово, 10 јуни 2019

Транспорт на отпад од депонијата близу село Фалише во Дрисла

Дознај повеќе

Скопје, 21 март 2019

Норвешка и Шведска со поддршка на Комисијата за европски прашања за преговорите за пристап во ЕУ

Дознај повеќе

Вести

Скопје, 30 јануари 2023.

Повик за изразување на интерес на новинари за учество на обука за известување за процесот на пристапување во Европската Унија

Проектот „Нордиска поддршка за напредок во Северна Македонија“ објавува повик за избор на новинари за учество на обука за известување...

Скопје, 1 август 2021.

Конкурс за најдобар медиумски извештај за процесот на интеграција во ЕУ (продолжен рок за аплицирање)

Проектот Нордиска поддршка за напредок на Северна Македонија ги повикува сите медиуми и новинари да ги достават своите печатени, електронски...

Скопје, 14 јуни 2021.

Нова опрема за лабораторијата на Институтот за хемија за мониторинг на чистењето на линданот во ОХИС

Лабораторијата за хроматографски анализи на Институтот за хемија при Природно-математичкиот факултет, Универзитет Св. Кирил и Методиј, ја става во функција...

Скопје, 29 јануари 2021.

Медиумите и граѓанските организации со исклучително важна улога во процесот на интеграции во ЕУ

Околу шеесет претставници на државни институции, граѓански организации, медиуми и експерти разговараа за нивната улога и значење во процесот на...

Скопје, 11 јули 2020.

Видео-телеконференциска опрема да му овозможи на СЕП да организира побрзи и поефикасни он-лајн состаноци за ЕУ интеграција

Рестриктивните мерки за физичко дистанцирање, препораките за избегнување на средби со лично присуство и ограниченото патување, со цел намалување на...

Кавадарци, 3 март 2020.

Средното училиште „Ѓорче Петров“ во Кавадарци стана енергетски ефикасно со грант од кралството Норвешка

Земјоделско-шумарското средно училиште „Ѓорче Петров“ во Кавадарци ја подобри својата енергетска ефикасност со грант доделен од Кралството Норвешка. Со извршените...

Скопје, 21 јануари 2020.

Зајакнување на капацитетите на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој за полесна интеграција во ЕУ

Седум претставници на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на Северна Македонија ќе се обучат и ќе...

Крива Паланка, 31 октомври 2019.

Започнати градежните активности за подобрување на енергетската ефикасност на градинката „Детелинка” во Крива Паланка

Преку инфраструктурен грант од Норвешка, детската градина „Детелинка“ во Крива Паланка ќе ја подобри енергетската ефикасност и условите за престој...

Скопје, 30 септември 2019.

Одржани три информативни сесии за повикот за доделување на грантови за граѓански организации и медиуми за проекти за ЕУ

Преку три информативни сесии одржани во Тетово, Битола и Скопје, јавниот повик за доделување на грантови за граѓански организации и...

Скопје, 21 март 2019.

Норвешка и Шведска со поддршка на Комисијата за европски прашања за преговорите за пристап во ЕУ

„Нашата цел како комисија е Собранието на Република Северна Македонија да биде подготвено за почеток на пристапните преговори со Европската...

Jавни повици

VA/2022/B5109/24726

Дата на објава: понеделник, 3 октомври 2022.

Проектен Менаџер

За повеќе информации и аплицирање посетете го следниот линк.

RFQ/2022/43458

Дата на објава: петок, 23 септември 2022.

Набавка и инсталација на надграден софтвер за превод и MS лиценци за Секретаријатот за европски прашања на Република Северна Македонија

Набавка и инсталација на надграден софтвер за превод и MS лиценци за Секретаријатот за европски прашања на Република Северна Македонија....

VA/2022/B5109/24673

Дата на објава: четврток, 22 септември 2022.

Oфицер за комуникација

За повеќе информации и поднесување на аплицикација посетете го следниот линк.

RFQ/2022/43637

Дата на објава: петок, 16 септември 2022.

Финална евалуација на Поддршка на владината реформска агенда во процесот на пристапување во ЕУ - проект Нордиска поддршка за напредок на Северна Македонија

Повеќе информации за тендерот и условите за апликација се достапни на United Nations Global Marketplace. 

RFQ/2022/42834

Дата на објава: петок, 22 јули 2022.

Набавка на компоненти за сервери

Набавка на компоненти за сервери за потребите на Секретаријатот за европски прашања. За дополнителни информации и изразување на интерес за...

RFQ/2022/42542

Дата на објава: вторник, 28 јуни 2022.

Тендер за организирање на обука на новинари за ЕУ интеграции

Тендер за организација на обуки за ЕУ интеграции за новинари, за подобрување на вештините на новинарите да известуваат и креираат медиумска...

RFP/2022/41644

Дата на објава: четврток, 5 мај 2022.

Набавка на комуникациски услуги за потребите на Секретаријатот за европски прашања

Набавка на комуникациски услуги за комуникација на процесот на ЕУ интеграции за потребите на Секретаријатот за европски прашања. За дополнителни...

ITB/2022/40548

Дата на објава: понеделник, 7 февруари 2022.

Набавка на услуги за превод и лекторирање

Проектот спроведува набавка за обезбедување на услуги за превод и лекторирање на правни документи поврзани со процесот на ЕУ интеграции....

VA/2022/B5109/23300

Дата на објава: понеделник, 31 јануари 2022.

Виш службеник за градење капацитети (креирање и спроведување на програма за обука на обучувачи) - две консултантски позиции

За повеќе информации и аплицирање посетете го следниот линк.

RFQ/2021/36935

Дата на објава: четврток, 16 декември 2021.

Набавка на компјутерска опрема

Набавка на компјутерска опрема за потребите на проектот. За дополнителни информации и изразување на интерес за учество во набавката посетете...

VA/2021/B5109/23042

Дата на објава: петок, 10 декември 2021.

Проектен Менаџер

За повеќе информации и аплицирање посетете го следниот линк.

ITB/2021/24995

Дата на објава: петок, 30 јули 2021.

Набавка на услуги за Надзор на активностите за чистење на контаминираната површина во поранешната фабрика ОХИС

Набавка на услуги за Надзор на активностите за чистење на контаминираната површина во поранешната фабрика ОХИС во Скопје, Северна Македонија....

RFP/2021/21387

Дата на објава: петок, 18 јуни 2021.

Набавка на НПАА портал

Набавка на NPAA портал, која вклучува надградба на хардвер, набавка на софтверска платформа, прилагодувања, инсталација, обука и одржување. За дополнителни...

RFQ/2021/21314

Дата на објава: четврток, 3 јуни 2021.

Набавка на компјутерска опрема

Набавка на компјутерска опрема за потребите на проектот. За дополнителни информации и изразување на интерес за учество во набавката посетете...

RFQ/2021/19787

Дата на објава: петок, 23 април 2021.

Евалуација на грантови

Набавка на услуги за мониторинг и евалуација на имплементираните грантови за граѓански организации и медиуми. За дополнителни информации и изразување...

RFP/2021/18798

Дата на објава: понеделник, 22 февруари 2021.

Набавка на комуникациски услуги за потребите на Секретаријатот за европски прашања

Набавка на комуникациски услуги за комуникација на процесот на ЕУ интеграции за потребите на Секретаријатот за европски прашања. За дополнителни...

RFQ/2020/15906

Дата на објава: четврток, 10 септември 2020.

Набавка на хемикалии, опрема за лабораторија и потрошен материјал

Набавка на хемикалии, опрема за лабораторија и потрошен материјал за потребите на Институтот за хемија во Скопје. За дополнителни информации...

RFQ/2019/12271

Дата на објава: четврток, 31 октомври 2019.

Организирање на обука на новинари за ЕУ интеграции

Организација на обука и изготвување на прирачник за ЕУ интеграции за новинари, за подобрување на вештините на новинарите да известуваат...

CFP 07-2019

Дата на објава: недела, 1 септември 2019.

Повик за доделување на грантови за граѓански организации и медиуми

Повикот за доделување на грантови за граѓански организации и медиуми, објавен во рамките на компонентата финансирана од Кралството Шведска, има...

VA/2019/B5109/18433

Дата на објава: понеделник, 19 август 2019.

Виш асистент/ка

CFP 03-2019

Дата на објава: среда, 24 април 2019.

Повикот за доделување на грантови за локални инфраструктурни проекти

Повикот за доделување на грантови за локални инфраструктурни проекти, објавен во рамките на компонентата финансирана од Кралството Норвешка на проектот...

За проектот

Нордиска поддршка за напредок на Северна Македонија


Времетраење:
септември 2018 – август 2023

Буџет: 8.5 милиони евра

Донатори:
Кралство Норвешка, преку Норвешката амбасада, и Кралство Шведска преку Шведската агенција за развој и соработка

Сопственик на проектот:
Секретаријат за европски прашања на владата на Северна Македонија

Имплементатор:
Канцеларија на Обединети нации за проектни услуги (УНОПС)

Цел на проектот


Проектот „Нордиска поддршка за напредок на Северна Македонија“ има за цел да го зајакне капацитетот на Република Северна Македонија за интеграција во Европската Унија, а исто така да го помогне и вклучувањето на граѓанските организации и медиумите во текот на сите фази на пристапниот процес.

На локално ниво, проектот ќе придонесе за порамномерен општествено-економски развој преку унапредување на локалната инфраструктура на помалку развиените општини и поддршка за нови вработувања.